Simracen: wat is dat en wat heb je nodig?

Simracen: waarschijnlijk heb je er al weleens van gehoord. Wat is dit nu eigenlijk? In dit artikel geven we je meer informatie over simracen, ook wel virtueel racen, online racen of simulator racen genoemd. We sommen de benodigdheden op en leggen je de mogelijkheden uit. Klaar om te racen vanuit je woonkamer?

Wat is simracen?

Simracen is dé nieuwste variant van autosport. Dit is de enige mogelijkheid om thuis een vorm van autosport te beoefenen (of je moet toevallig een circuit in je achtertuin hebben). Je racet namelijk vanuit een stoel, die je simpelweg in je woon- of slaapkamer kunt zetten. PC of spelcomputer aan, headset op en gas op die lolly!

Voor de duidelijkheid: je hebt dus geen eigen kart of eigen raceauto nodig. Je racet met simracen vanuit huis, middels een computer. Alle races die je rijdt zijn dus virtueel.

Voordelen simracen

Simracen kent een aantal gigantische voordelen ten opzichte van ‘normaal’, fysiek autoracen. We sommen de voordelen van sim racing op:

  • Lagere kosten
  • Minder veiligheidsrisico’s
  • Racen waar & wanneer je wilt
  • Racen in allerlei klassen
  • Online tegenstanders uitdagen

Mogelijkheden virtueel racen

We leggen de voordelen aan de hand van een aantal mogelijkheden uit. Allereerst de kosten: je hebt eigenlijk enkel een goede PC of spelcomputer met een beeldscherm en een race game nodig om te beginnen met virtueel racen. Je kunt het echter zo duur maken als je zelf wilt: bijvoorbeeld door een racestoel, een racestuur, pedalen, headset en accessoires aan te schaffen. Het zal in ieder geval voordeliger blijven dan de autosport.

Daarnaast de veiligheidsrisico’s: als een keer crasht op een spelcomputer heeft dat geen ernstige gevolgen. Dat hoeft in de autosport ook niet te zijn, maar de kans op letsel en hoge kosten is wel vele malen groter. Lekker veilig racen dus!

Daarnaast kun je oneindig veel circuits afgaan terwijl je gewoon in de woonkamer zit. Het ene moment race je in Brazilie, het andere moment doe je een rondje door de duinen van Zandvoort. Heb je nog behoefte aan een stratencircuit? Nou, dan doe je toch nog even een race in Singapore? Deze afwisseling van simracen is ideaal!

Naast dat je allerlei verschillende circuits kunt betreden, kun je ook nog uit een gigantisch wagenpark kiezen. Je kunt in meerdere auto’s, klassen en teams rijden: kies je voor Red Bull of tóch liever de Mercedes? Je kunt het allemaal proberen!

Als laatste kun je ook nog tegen mensen van over de hele wereld racen. Na verloop van tijd (veel oefenen) kun je zelfs échte autocoureurs tegenkomen, zo is bijvoorbeeld Max Verstappen groot fan van virtueel racen. En ook hij moet zijn tegenstanders hebben!

Max Verstappen simracen

Max Verstappen is naast Formule 1 en karten een fanatiek coureur op het gebied van simracen. Hieronder neemt hij je een rondje mee over het stratencircuit van Monaco.

Wil je weten welke race games leuk zijn om te spelen op de PS4? Bekijk dan eens dit artikel.

Benodigdheden sim racen

Ben je van plan om te gaan simracen en weet je niet wat je nodig hebt? Geen probleem! We hebben hieronder een soort boodschappenlijstje gemaakt, let op: in principe heb je enkel een PC of spelcomputer met een beeldscherm en een race game nodig om te beginnen. De volgende stap is het aanschaffen van een stuur en pedalen, die zullen je rijkunsten namelijk flink ondersteunen.

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.