Wat is de beste techniek om sneller te karten?

Bestaat er één techniek om sneller te worden met karten? In dit artikel geven we je het antwoord én geven we je tips om sneller te worden op de kartbaan.

Karten: wat is de juiste techniek?

Om maar direct met de deur in huis te vallen; er is niet één tip om sneller te karten. De juiste techniek bestaat uit meerdere dingen, die we hieronder voor je opsommen. Je kunt namelijk het één (bijvoorbeeld de ideale racelijn) goed doen, maar als je het ander (bijvoorbeeld je gewicht inzetten) verkeerd doet, word je niet de snelste op de kartbaan.

De beste techniek om te karten bestaat uit:

  • Ideale racelijn
  • Op het juiste moment remmen
  • Slow in, fast out
  • Gewicht op de juiste manier gebruiken

     

Hieronder leggen we je elk onderdeel verder uit;

1. De ideale racelijn

De ideale, of ook wel snelste, racelijn dien je als eerst onder controle te hebben. Als je de ideale lijn namelijk niet neemt, kunnen we je ook niet uitleggen waar je moet remmen. De ideale lijn op de kartbaan is dus onderdeel nummer 1!

De ideale racelijn loopt van buiten naar binnen en weer naar buiten. Hiermee maak je een bocht zo vloeiend en recht mogelijk. Op die manier hoef je minder te sturen, waardoor je meer snelheid behoudt.

In dit artikel leggen we je nog veel meer uit over de ideale racelijn.

2. Op het juiste moment remmen

Zodra je de ideale racelijn onder controle hebt, dien je de rem te gaan gebruiken. Ja, je leest het goed: de rem gebruiken. Vergeet de uitspraak ‘Remmen is angst’ als je echt sneller wilt worden.

In dit artikel lees je waarom je juist wél moet remmen.

Remmen doe je vóór de bocht, heel belangrijk. Eerst remmen, dan sturen en weer op het gas. Ben je al aan het sturen en ga je dan remmen? Dan creëer je overstuur, je achterkant breekt uit. Je gaat glijden en verliest daarmee snelheid. Rem dus voor de bocht en ga daarna zo snel mogelijk weer op het gas.

3. Slow in, fast out

Dit onderdeel sluit goed aan op het remmen; liever langzaam de bocht in, dan langzaam de bocht uit. Na een bocht volgt namelijk een recht stuk waar je snelheid kunt maken, zorg er daarom voor dat je een ‘aanloop’ neemt. Dit doe je door langzaam de bocht in te gaan (voor de bocht remmen en snelheid minderen) en zo snel mogelijk op het gas te gaan. Hiermee verleng je als het ware het rechte stuk. Snelheid maken maar!

4. Gewicht op de juiste manier gebruiken

Het laatste onderdeel om sneller te worden is door je gewicht te gebruiken. Een natuurlijke houding is om met de bocht ‘mee te leunen’, dan leun je dus naar de binnenkant van de bocht. Dit is echter verkeerd; probeer eens naar de andere kant te hangen. Verplaats je gewicht dus naar de buitenkant van de bocht. Op die manier leg je de meeste druk op de buitenste wielen, die voor de grip zorgen.

Hier lees je meer over het gebruiken van je gewicht.

Wil je meer informatie over de juiste techniek om sneller te karten? Lees dan meer van onze gratis Race Blogs of doe mee aan onze kartschool. De eerste kartles krijg je gratis.

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.