Waarom is de kartsport zo duur?

Dat de kartsport redelijk duur is, dat weten we allemaal. Maar, weet je ook waarom het allemaal zo duur is? Precies, dan wordt het al wat lastiger. In deze Race Blog sommen we het op, maar geven we je ook een aantal redenen waarom je de kartsport ook goedkoper kan uitoefenen. Lees snel verder!

Wat kost karten?

Ben je benieuwd wat dan de kosten zijn van een rondje karten of een hele carrière in de kartsport? Lees dan hier verder, we geven je een opsomming.

Waarom is de kartsport duur?

Goed, we beginnen met de kartbaan. Als je een rondje gaat karten ben je namelijk afhankelijk van een locatie, die op zijn beurt weer eigen kosten heeft. Een kartbaan heeft bijvoorbeeld te maken met de kosten van het gebouw of stuk grond, wat jaarlijks vele duizenden euro’s zal zijn. Hoe veel precies, dat hangt natuurlijk af van het soort gebouw, de locatie en de overeenkomsten en dat zullen we nooit weten. Toch mag je er vanuit gaan dat het erg duur is.

Daarnaast kost het bouwen van een kartbaan een vermogen (houd rekening met minimaal € 200.000 voor een indoor kartbaan) en dan heb je het nog niet eens over de aanschaf van karts. Afhankelijk van het soort huurkart, ben je hiervoor tussen de € 5000 en € 13000 per stuk kwijt. Na een simpel rekensommetje kom je al op een half miljoen uit, zonder andere kosten meegerekend te hebben.

Zo’n investering moet terug verdiend worden met het verkopen van kartheats. Maar, ook de veiligheid is van belang. Dus moet er voldoende personeel staan dat toezicht houdt, moeten de karts onderhoud krijgen en moeten de banden op het juiste moment vervangen worden. Oh ja, de baan krijgt het ook zwaar te verduren door sommige misplaatste racers en de karts moeten ook elektriciteit, gas of benzine toegediend krijgen om vooruit te kunnen. Dit zijn allemaal variabele kosten die een kartbaan krijgt.

Daarnaast hebben kartbanen te maken met vaste maandelijkse kosten als licenties voor softwareprogramma’s die bijvoorbeeld de tijdwaarneming voorzien.

Alles tezamen blijkt dat een kartbaan allereerst voor vele tonnen aan investeringen moet plegen voordat ze überhaupt open kunnen en vervolgens hebben ze maandelijks kostenposten van enkele duizenden euro’s. Niet gek dat je dan al snel € 15,00 betaalt voor een heat karten, toch?

Met een eigen kart rijden

De duurste manier om wedstrijden te karten is met een eigen kart. Hier krijg je namelijk te maken met je eigen variabele kosten. Denk aan een setje banden, schades, onderhoud, benzine, inschrijfgelden, etc. Dit zorgt ervoor dat het al snel redelijk duur wordt, een kart aanschaffen is namelijk het probleem nog niet. Die koop je soms al voor een paar honderd euro (als is dan wel de vraag wat je koopt). Daarna komt pas het echte werk! Een dagje rijden (+- € 50,00), een setje banden die na een goede dag rijden op is (+- € 150,00), benzine voor een dag (+- € 40,00) en ga zo maar door. Als je het er voor over hebt, is het natuurlijk ontzettend gaaf!

Voordelig karten?

Simpel! Ga wedstrijden karten in huurkarts. Het racen blijft hetzelfde, maar heb je nu alleen te maken met inschrijfgelden voor wedstrijden die variëren tussen de € 50,00 en € 125,00 voor een dag racen. Instappen, rijden, klaar!

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.