Wanneer is een inhaalactie goed?
Het lijkt een simpele vraag, maar toch worden niet alle inhaalacties goedgekeurd. Hoe vaak heeft Max Verstappen in de Formule 1 wel niet een straf gekregen voor een inhaalactie die de wedstrijdleiding als foutief zag. Maar, waar kijkt zo’n wedstrijdleiding nu naar? Zorg ervoor dat je weet wat de regels zijn, zodat je geen onnodige straffen krijgt in een wedstrijd!
50% regel voor een inhaalactie
In principe is er één duidelijke regel omtrent inhalen. Als je een inhaalactie inzet, dien je minimaal voor de helft naast de ander te zitten. Dat wordt gemeten op het punt wanneer de andere coureur instuurt. Voordat de tegenstander instuurt voor de komende bocht, moet je dus met de helft van je kart (of auto) naast diegene zitten. Dat is natuurlijk lastig te schatten, het komt dus ook niet heel precies. Meestal wordt er ongeveer naar de positie van het stuur gekeken.
Je kan dan natuurlijk met volle vaart op een bocht afkomen en je tegenstander als vangrail gebruiken en zeggen: ‘Ik zit er voor de helft naast.’ Maar, zo werkt het niet. Er zijn namelijk nog veel meer dingen waar een raceleiding naar kan kijken om een actie af te keuren.
Redenen om inhaalactie af te keuren
Jouw inhaalactie kan hierdoor afgekeurd worden:
- Niet voldoen aan de 50% regel;
- Je tegenstander als vangrail gebruiken;
- Te laat je aanval inzetten, waardoor je niet op tijd genoeg bent om de bocht te halen;
- Een ander eerst van de baan duwen en je kart er vervolgens naast zetten;
- En nog veel meer redenen die je vast zelf ook kan bedenken.
Al met al, zorg dat je er gewoon goed naast zit. Doe een aanval alleen als je er 100% voor gaat, een halve inhaalactie gaat maar zelden goed. Hoe kan je dan goed inhalen? Dat lees je hier.