Kartkleding: hier bestaat een kartoutfit uit

Een coureur ziet er erg professioneel en serieus uit in zijn kartkleding. Maar waar dient deze kleding eigenlijk voor? Wat is belangrijk bij kartkleding en waar kun je racekleding/raceoveralls kopen? Dat vertellen we je in deze Race Blog!

Wist je dat je voor onze kartschool geen eigen kleding nodig hebt? Je leent alles kosteloos.

Kartkleding: waar bestaat de raceoutfit uit?

De kartkleding bestaat uit een aantal onderdelen, welke hieronder opgesomd worden:

  • Een raceoverall (kartoverall/kartpak)
  • Kartschoenen
  • Race handschoenen
  • Karthelm & nekprotector
  • Ribprotector
  • Kniebeschermers
  • Onderkleding

Lees ook: Waar moet je op letten als je een raceoutfit koopt?

Raceoverall (kartoverall/kartpak)

De kartkleding valt het meest op door de raceoverall. Je hebt hierin verschillende merken, maar met name Alpinestars, Sparco, Arroxx en Freem zie je veel voorbij komen op kartbanen. Deze kartoveralls hebben de functie om brand te vertragen en daarmee is dit een veiligheidseis voor veel kartwedstrijden. Zo’n racepak heeft tevens een andere rol: het promoten van sponsoren. Vaak zijn ze vol geborduurd met logo’s van bedrijven, die net als in de allerhoogste autosportklasses een zeer belangrijke rol spelen in de kartsport. 

Kartschoenen

De schoenen van een kartcoureur zijn er om te beschermen, maar ook om de raceprestaties te verbeteren. Deze speciale kartschoenen hebben namelijk een ultradunne zool, waardoor je het gevoel hebt met blote voeten de pedalen te bedienen. Dit zorgt ervoor dat je het beste gevoel hebt in de pedalen. Ideaal!

Lees ook: dit zijn de kledingeisen op een kartbaan!

Race handschoenen

Naast de raceoverall en de kartschoenen, draagt een kart coureur natuurlijk ook handschoenen. Dit is vooral een veiligheidskwestie die blaren en andere wondjes voorkomt. Een kart(motor) kan daarnaast erg warm worden, dus mocht je er per ongeluk tegenaan komen, dan is het wel zo fijn om handschoenen te dragen. Race handschoenen zorgen daarnaast voor veel meer grip op het kartstuur.

Karthelm & nekprotector

De helm van een kartcoureur spreekt voor zich, dit is simpelweg de grootste veiligheidskwestie en daarom is het áltijd op een kartbaan verplicht om te dragen. Tussen de helm en de schouders zit soms óók nog een band, dit is een speciale nekprotector. Sommige coureurs kiezen ervoor om deze te dragen, anderen niet. Vaak is het wél verplicht voor kinderen, deze protectie vangt namelijk de klappen op van je nek. Als er met hoge snelheid iemand bij je achterop rijdt, ben je blij als je een nekprotector om hebt. De bobbel aan de achterzijde zorgt er voor dat je nek niet helemaal naar achteren kan klappen, wat flinke blessures kan voorkomen.

Ribprotector

Onder de raceoverall wordt er vaak een rug- of ribprotector gedragen. Je zal het zelf namelijk weleens merken als je gekart hebt, de volgende dag wordt je vaak wakker met blauwe plekken of schaafwonden. Daarbij hebben de ribben en de rug het zwaar te verduren. Vandaar dat de meeste coureurs zo’n protector dragen.

Kniebeschermers

Sommige coureurs hebben als extra protectie ook kniebeschermers aan. Die zie je vooral terug bij de wat langere rijders zoals bijvoorbeeld Daniel Ricciardo in de Formule 1.

Onderkleding

Als laatste draag je natuurlijk onder je raceoverall ook onderkleding. Vaak worden hiervoor standaard sportshirts gebruikt, maar eigenlijk is het de bedoeling dat dit een brandvertragende werking heeft. Daarom is er ook speciale onderkleding om mee te karten verkrijgbaar.

Waar kun je kartkleding kopen?

Kartkleding koop je simpelweg bij een kartshop of kartwinkel. Er zijn er hier niet zo heel veel van in Nederland, maar gelukkig kun je vaak ook online bestellen.

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.

Onze kartschool begint weer!

Welkom racer! Onze kartlessen voor jeugd zonder eigen kart gaan nu weer van start: op 16 locaties in Nederland, België en Duitsland geven wij wekelijks training.

⏰ Meld je nu aan voor een gratis proefles.

Bepaal zelf hoe vaak én waar je traint. Het account is altijd direct kosteloos te stoppen.