Ben je sneller als je lichter bent?

Maakt gewicht uit met karten?

‘’Ja, als ik zo licht was als jou kon ik ook wel zulke snelle rondetijden rijden.’’ Is dit ook echt zo? Maakt gewicht uit met karten, is een lichtere coureur daadwerkelijk sneller dan een zwaardere karter? Dat en tips om ook mét wat meer gewicht snelle rondetijden te rijden lees je in deze Race Blog. 

Het verschil?

Het verschil tussen een lichte en een zware coureur? Dat is niet zo gemakkelijk te meten, dit hangt namelijk van de kartbaan, de karts en je rijkunsten af. Hierdoor is het lastig te zeggen of een zwaardere coureur daadwerkelijk in het nadeel is. Als je het heel simpel benadert zal iemand met minder gewicht sneller zijn, maar toch kun je ook met wat meer gewicht voordeel hebben. Denk hierbij aan meer grip in de bochten, wat vooral op een indoor kartbaan of in de regen erg belangrijk is. Een lichte coureur zal voordeel hebben in de acceleratie, maar in de bochten wil je eigenlijk liever wat meer gewicht hebben. Je dient dit gewicht echter wel op de juiste manier te gebruiken en daarvoor is je zitpositie van belang.

Lees ook: tips om sneller te karten!

Zitpositie karten

Rijd je toevallig ook op een motor? Dan zal het lastig worden om de volgende tips aan te nemen, maar in een kart werkt het écht. Je kan je gewicht namelijk op verschillende manieren gebruiken. Zorg er allereerst voor dat je gewoon lekker zit door de stoel, de pedalen en/of en het stuur te verstellen (zorg voor licht geknikte knieën als je het gas helemaal intrapt). Ga vervolgens een rondje rijden en probeer aan te voelen waar je te weinig grip hebt. Glijdt je kart aan de achterkant weg (overstuur)? Ga dan de volgende keer iets verder naar achteren zitten, zodat je meer gewicht op de achterwielen hebt. Je zult merken dat je daardoor meer grip krijgt, dat is alvast één voordeel als je wat meer gewicht mee moet nemen. Heb je het precies andersom; het wegglijden van de voorwielen (onderstuur)? Ga dan verder naar voren zitten. Op die manier zorg je ervoor dat je met je gewicht meer druk op de wielen zet, waardoor er meer grip ontstaat.

Tegen hangen

Goed, als je die positie hebt gevonden gaan we pas écht beginnen. Zodra je een bocht naar links neemt, ga je eens proberen met je gewicht naar rechts te zitten. Precies het tegenovergestelde dus. Als je een bocht naar rechts neemt, zorg je ervoor dat je je gewicht naar links verplaatst. Dit geldt voor álle bochten, als je gewicht maar verplaatst wordt naar de buitenkant van de bocht. Want: ook hier geldt dat je daarmee je gewicht op de wielen zet. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat dit op de buitenste wielen gebeurt.

Waarom? Dit zorgt ervoor dat die wielen de juiste grip pakken om niet te glijden door te bochten. Je wielen blijven hierdoor beter rollen, waardoor je je snelheid kan behouden. Dit geldt trouwens ook voor lichtere coureurs, alle beetjes helpen. Merk je dat je te weinig gewicht hebt? Lees dan hier mogelijkheden om op meer gewicht te komen in de kart.

Lichte coureur vs. zwaardere coureur

Is een lichtere rijder dan altijd sneller? Nee, zo simpel is het zeker niet. Een lichtere rijder zal in de meeste condities een voordeel hebben, maar als zwaardere coureur kan je vooral met bovenstaande tips héél dicht in de buurt komen. Ook in de regen hebben zwaardere coureurs meestal een voordeel. Hier is het namelijk extra belangrijk om zo veel mogelijk druk op de wielen te hebben (de grip opzoeken).

Lees ook: 3 tips om in de kou of regen te karten

Staat jouw vraag, idee of onderwerp er niet tussen?

Heb je een idee, vraag of opmerking? Leuk! We horen graag van je. Voor contact zijn we enkel per e-mail bereikbaar, maar we streven er hierbij naar om je binnen 24 uur van een reactie te voorzien.

Onze kartschool begint weer!

Welkom racer! Onze kartlessen voor jeugd zonder eigen kart gaan nu weer van start: op 16 locaties in Nederland, België en Duitsland geven wij wekelijks training.

⏰ Meld je nu aan voor een gratis proefles.

Bepaal zelf hoe vaak én waar je traint. Het account is altijd direct kosteloos te stoppen.